Kırışık Cilt Bakımı

Cilt Kırışmalarına Karşı Cilt Bakımı


Cilt kırışıklığına karşı en etkili bakım, cilt kırışıklığı oluşmadan önce yapılan bakımlardır. Cilt kırışıklığı oluştuktan sonra kozmetik ürünler kalıcı çözümler üretemezler. Bu yüzden cilt kırışıklıkları oluşmadan önce cilde gerekli hassasiyet ve bakımı yapmak cildin yaşlanma ve kırışma zamanlarını uzatır. Unutmayınız ki zamana karşı durmak hiç bir insanın elinde değildir, dolayısıyla yaşlanma ve cilt kırışıklıkları kaçınılmazdır. 

Cilt kırışıklıklarına karşı koruyucu bakımlar yapmak ve cildinize bilinçle yaklaşmak gerekmektedir. Bilinçli kozmetik kullanımı hem psikolojik hem de fizyolojik olarak sizi daha rahat ettirecektir. Bir çok tüketici, dengeli beslenmemenin, güneşten korunmamanın, aşırı makyaj malzemeleri kullanımının, sigara tüketiminin veya diğer etmenlerin açığa çıkardığı kırışıklıklar için mucizeler arayıp ciddi miktarlarda paralar harcamakta, beklediği sonuçlarla karşılaşmadığı zaman ya bakım yapmayı bırakmakta ya da yaşlanma korkularına kapılmaktadır.

Kırışıklıklara karşı Dengeli Beslen Güneşten Korun


Kırışıklıklara karşı ilk yapmanız gereken dengeli beslenmek ve sigarayı bırakmaktır. Dengeli beslenmek ve sigara içmemek daha duru ve güzel bir cilt için gerekli ilk adımlardır.

Kozmetik olarak cildinizi güneşten korumak alınacak ilk önlemlerden sayılabilir, ancak güneşten korunmayı, yüksek faktörlü güneş kremleri kullanarak aşmaya çalışmayınız. Güneşten korunmanın en önemli yolu saat 10-16 arsı güneşe maruz kalmamaktan geçer bunu unutmayın. Ayrıca güneş kreminin birim milimetre kareye sürülmesi gereken ürün miktarı önemlidir, ayrıca terleme ve deniz havuz suyuna maruz kaldığınızda bu koruyucuları yenilemeniz gerekiyor. Yani sabahtan yeterli miktarda kullanıp kullanmadığınızı bilmediğiniz bir güneş koruyucuya güvenip güneş altında vakit geçirmeye kalkmayın sonra üzülürsünüz. Siz en iyisi mi saat 10-16 arası güneşe maruz kalmayın illa kalmanız gerekiyorsa şapka gözlük kullanın, plajda, cafede falan brandanın çadırın altında oturun.

Nemlendirici


Kırışıklığın en önemli nedenlerinden birisi cildin yeterince nemi alamamasıdır. Cildinizi yeterince nemlendirmeye özen gösteriniz. Özellikle kuru bir cildiniz varsa nem bu noktada hayati önem arzeder. Cildinizin nemli kalmasını sağlamak, özellikle gündüz bakımları önemlidir.


Antioksidanlar


Cildin serbest radikal olarak adlandırılan hidrojen peroksit, nitrik oksit ve süperoksitlere karşı korunması öenmlidir. Bu serbest radikaller deri yaşlanmasına neden olurlar, işte bu serbest radikallere karşı cilde özellikle c vitamini, e vitamini ve niacin b3 vitamini gibi maddelerle bakım yapılması önemlidir. Ancak bu noktada unutmayın ki, c vitamini ve e vitamini bakımlarını genellikle akşamları yapınız. bu ürünleri uyguladıktan sonra güneşe maruz kalmayınız.


Protein ve Peptidler


"Protein içeren maddeler çok eski çağlardan beri kozmetik amaçlı kullanılmaktadır. Yapılan in vitro çalışmalarda fibroblastların yenilenmesi ve epidermis hücrelerinde protein sentezini artırmak gibi etkileri olduğu gösterilmiş, bu bilgilerin doğrultusunda proteinlerin derideki yaşlanma belirtilerini azalttığı, deri elastikiyetini ve sıkılığını arttırdığı sonucuna varılmıştır. Kozmetik amaçlı kullanımda konjuge proteinler yerine basit yapılı
proteinler daha çok tercih edilir. Kullanılan hayvansal kaynaklı proteinler kollagen, elastin, süt proteinleri (kazein, laktalbumin), keratin, ipek proteinleri (serisin, fibroin), retikülin, fibronektin ve proteoglikanlardır. Hayvanların timus, plasenta veya kemik dokularından elde edilenekstreler de kozmetik amaçlı kullanılabilir. Bitkisel kaynaklı proteinler buğday, mısır, soya, pirinç, yulaf ekstreleridir. Bu proteinler dışında insan fibroblast hücre kültürlerinden elde edilen büyüme faktörleri, mantarda bulunan hidrofobinler, soya peptidleri (fitokin) ve epidermisteki bazal tabakanın temel elemanlarından olan laminine benzer bir proteinle yapılan çalışmalarda da başarılı sonuçlar bildirilmiştir.Bunun yanında sentetik olarak elde edilen bazı peptid yapıların da kırışıklıkları engelleme ve giderme gibi etkileri üzerinde de durulmaktadır" (1)

Cildinizi gerektiği kadar nemlendirir, dengeli beslenir ve doğru kozmetik ürünler kullanırsanız cilt kırışıklarının oluşumunu engeller oluşanlar noktasında kısmi düzelmeler sağlarsınız.

1) Prof. Dr. Serap ÖZTÜRKCAN, Dr. Tuba Çelebi KAYHAN 

http://www.dermatoz.org/makaleler/02/dermatoz_makale_deri_medikal.pdf


Yazıyı beğendiyseniz, aşağıdaki butonlar yardımıyla paylaşın, reklama para verdirmeyin bir el atın sevaptır.
Share on Tumblr

Yorum Ekleyin