Kırışıklık Nedenleri

Kırışıklığın Nedeni


Bir çok kadının korkulu rüyasıdır yaşlanmak. Haliyle yaşlılık belirtisi olan cilt kırışıklıklarıyla mücadele kadınlar için oldukça önemli bir hal alıyor. Bunu yakından bilen kozmetik endüstrisi, her sene sayısız yeni ürünle kadınların karşısına çıkarak kırışıklık karşıtı ürünler pazarlamaktadır. Satılan ürünlerin büyük çoğunluğu deneyenlerce beklentileri karşılanmaz ve tüketiciler yeni ürünlere yönelim gerçekleştirilirken, kozmetik endüstirisi de yeni ürünler üretmeye devam eder. 

Aslında kırışıklığın bir krem veya başka bir ürünle mucize şekilde ortadan kalkmasını beklemek tamamen hatadır. Kırışıklık nedenlerini ortadan kaldıran kırışıklığı geciktiren ve oluşmuş kırışıklıkları kısmen azaltan ürünler üretilebilir. Ancak mevcut kırışıklığı ortadan kaldırabilecek mucize bir ürün yoktur, Kırışıklık karşıtı ürünler %40-50 oranında oluşmuş kırışıklıkları giderebilmektedirler. Peki kırışıklık yaşlanma ile beraber ortaya çıkan bir süreç olduğuna göre yaşlanma nedir?

Yaşlanma Nedir


"Cildimiz, yaşlanma belirtilerini en belirgin olarak yansıtan organdır. Yaşlanmaya bağlı olarak oluşan deri değişiklikleri hem doğal yaşlanma süreci içinde ve hem de çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar. Yaşlanırken deri normal olarak yıpranmaya uğrar, ancak çevresel faktörler özellikle güneş ışınları derideki yaşlanma sürecini arttırır veya hızlandırır. Doğal yaşlanma süreci içinde deride ortaya çıkan en çarpıcı değişiklikler; incelme, kuruluk, kabalaşma, kırışıklık, deri elastikiyetinin azalması sonucu gevşeme ve sarkma, seyrek ve gri saçlar, kahverengi lekeler, iyi veya kötü huylu oluşumların görülme sıklığının artmasıdır. Derimiz sadece estetik bir organ değildir, aynı zamanda vücut ısısını düzenlemek, vücut sıvılarının korunmasını sağlamak, altındaki organları zararlı dış etkilerden korumak gibi çok önemli görevler üstlenmiştir. Bu nedenle yaşlılarda cildin korunması ve bakımı çok önemlidir."(1)


Cilt Neden Kırışır


Cildin kırışması çeşitli etmenlerle oluşur bu etmenleri sıralamak gerekirse;


  • kronolojik etki 
  • çevredeki toksik etkenler 
  • solar radyasyon yani güneş 
  • beslenme ve diyet  
  • steroid hormonlar 
  • genetik faktörler 
  • mekanik kas hareketleri 

Kırışıklık Türleri


Kırışıklıklar yüzeysel kırışıklık ve derin kırışıklık olmak üzere ikiye ayrılır. Yüzeysel kırışıklıklar oluştuktan sonra uzun süreler içinde özellikle güneşten korunmazlarsa solar ışınların etkisiyle derin kırışıklık olarak karşımıza çıkar.

Derin kırışıklıkların oluşumundaki en önemli etmen mimik hareketleridir. Gülmek gözümüzü kırpmak ve çeşitli hareketlerin sonucu olarak mimik kırışıklıkları oluşur. Yaşlanma ile birlikte derimizin dermis olarak adlandırılan tabakasında kallojen ve elastin lif tabakaları azalarak kırışıklıkların oluşumunda rol oynarlar. Ceramid isimli maddenin azalmasından dolayı cildimizin kallojen sentezi azalmaktadır. Ayrıca dermis tabakasının arasını dolduran ara maddede olan hyalouronic asit de zamanla azalmaya başlar bu da cildin kurumasına ve nem kaybetmesine yol açar, kuruma ile birlikte cilt kırışıklıkları artar.


1) Prof. Dr. Ayşen Karaduman www.gebam.hacettepe.edu.tr/oneri/DERI_SORUNLARI.pdf

Yazıyı beğendiyseniz, aşağıdaki butonlar yardımıyla paylaşın, reklama para verdirmeyin bir el atın sevaptır.
Share on Tumblr

Yorum Ekleyin